Sausages can be prepared in a myriad of ways and there are thousands of recipes.

Gather round folks, it’s time for a brief history of sausage. The humble sausage was one of the foundations of Sloane’s and even today remains one of our bestsellers. Hence, we thought we’d look into the history of this crowd pleaser.

ล้อมวงเข้ามาค่ะ ได้เวลามาฟังประวัติความเป็นมาที่ไปของไส้กรอกโดยสังเขปกัน ไส้กรอกแบบดั้งเดิมคือหนึ่งในผลิตภัณฑ์หลัก ๆ ของสโลนส์ จนถึงทุกวันนี้ก็ยังเป็นหนึ่งในสินค้าที่ขายดีอันดับต้น ๆ ของเรา ดังนั้น เราจึงคิดว่าเราควรเล่าถึงประวัติความเป็นมาของเมนูโปรดชนิดนี้กันหน่อย 

The word sausage first appeared in the English language in the 15th century
The word sausage first appeared in the English language in the 15th century

The history

The term sausage generally covers a mixture of meats, fats and spices stuffed into a casing, preferably and traditionally animal intestines, but nowadays also synthetic. Thousands of recipes exist, with every butcher following their own recipe. Once stuffed, sausages are prepared in a myriad of ways. These include frying, grilling and boiling, as well as curing by airing or salting, or a combination of those techniques.

คำว่าไส้กรอกนั้นหมายถึงอาหารที่นำเนื้อสัตว์ชนิดต่าง ๆ ไขมัน และเครื่องเทศมาผสมกัน แล้วยัดเข้าไปในไส้ของสัตว์ แต่ในปัจจุบันได้มีการผลิตไส้เทียมขึ้นใช้แทนด้วย ไส้กรอกมีหลายพันตำรับตามที่ร้านขายเนื้อจะคิดค้น และเมื่อได้ไส้กรอกที่ทำเสร็จแล้ว ก็มีวิธีการปรุงที่หลากหลาย ทั้งทอด ย่าง ต้ม หรือหมักโดยการผึ่งลม หรือหมักเค็ม หรือผสมผสานเทคนิกต่าง ๆ กันไป 

The word sausage comes from the Old English word salsige, which comes from the Latin word for salt, sal. Any brief history of sausage will tell you that sausage making is a tradition that goes back hundreds if not a thousand years. In fact, it was a method used to preserve meats, especially lesser cuts. As such one could say that it is a product of efficient, or sustainable, butchery.

คำว่าไส้กรอก (Sausage) นั้นมาจากคำว่า “Salsige” ซึ่งเป็นภาษาอังกฤษโบราณที่มีรากศัพท์มาจากคำว่า “Sal” ที่แปลว่าเกลือ (Salt) ในภาษาละติน หากลองค้นประวัติความเป็นมาของไส้กรอกจะพบว่าการทำไส้กรอกนั้นเป็นประเพณีการทำอาหารที่มีอายุกว่าร้อยกว่าพันปี ซึ่งจริง ๆ แล้วเป็นกรรมวิธีถนอมอาหารจำพวกเนื้อโดยเฉพาะส่วนที่หั่นออกมาเป็นชิ้นเล็กชิ้นน้อย หรือจะเรียกได้ว่าเป็นการใช้วัตถุดิบได้อย่างยั่งยืนและคุ้มค่า

Sausages can be prepared in a myriad of ways and there are thousands of recipes.
Sausages can be prepared in a myriad of ways and there are thousands of recipes.

The use

Today, we use sausage in countless recipes and foods. What would the traditional English fry-up be without a Cumberland and an English Breakfast Sausage? In fact, many of the most famous English dishes include sausages, such as Bangers and Mash and Toad in a Hole. In fact, sausages are a great way to add flavour and depth to pastas, stews and soups.

ปัจจุบัน เราใช้ไส้กรอกเป็นวัตถุดิบในเมนูต่าง ๆ นับไม่ถ้วน ลองนึกดูว่าอาหารเช้าแบบจัดเต็มสไตล์อังกฤษจะเป็นอย่างไรถ้าไม่มีไส้กรอกสมุนไพร Cumberland และไส้กรอกอิงลิชเบรคฟาสต์? จริง ๆ แล้วหลาย ๆ เมนูสไตล์อังกฤษอันลือชื่อล้วนแล้วแต่ทำด้วยไส้กรอก ไม่ว่าจะเป็นไส้กรอกกับมันบด(Bangers and Mash) หรือเมนู Toad in a Hole เป็นต้น นอกจากนี้ ไส้กรอกยังเป็นวัตถุดิบที่ช่วยเพิ่มรสชาติและความกลมกล่อมให้กับเมนูพาสต้า สตูว์ และซุปต่าง ๆ อีกด้วย

Bangers and Mash is one of the most commonly known English dishes
Bangers and Mash is one of the most commonly known English dishes

Other countries’ sausage traditions have also gained international repute, such as Chorizo, typically found in Spain and Portugal, Boerewors, originally from Namibia, and Bratwurst, the famous German sausage.

ตำรับไส้กรอกของแต่ละชาตินั้นก็ได้สร้างชื่อเสียงไม่แพ้กัน ไม่ว่าจะเป็นไส้กรอกชูริโซ่ ที่พบได้ทั่วไปในสเปนและโปรตุเกส ไส้กรอก Boerewors ของนามิเบีย และไส้กรอก Bratwurst ที่โด่งดังของเยอรมนี

 

At Sloane’s

We’ll end this brief history of sausage with a little peek into the sausage making at Sloane’s. It was one of our first products when we started out, serving them up at farmers’ markets around Bangkok. At the beginning we had only a few variations but over the years, we have expended. In fact our range now count more than 20 types, and counting. All of our sausages are made with meat from high welfare, free-range animals and undergo strict quality control at our HACCP-certified production facility. In addition, we only use high quality seasonings and natural casings.

เราขอทิ้งท้ายประวัติความเป็นมาของไส้กรอกโดยสังเขปนี้ด้วยความเป็นมาของผลิตภัณฑ์ไส้กรอกของสโลนส์ ซึ่งเป็นผลิตภัณณฑ์แรก ๆ ที่เราเริ่มทำและวางจำหน่ายตาม Farmer’s Market ทั่วกรุงเทพฯ แรกเริ่มเดิมทีเราจำหน่ายไส้กรอกไม่กี่ชนิดแต่เมื่อเวลาผ่านไปหลายปี เราได้ขยายไลน์ผลิตภัณฑ์ไส้กรอกกว่า 20 ชนิด ทุกชนิดผลิตจากเนื้อสัตว์ฟรีเร้นจ์ที่ผ่านการเลี้ยงแบบปล่อยให้เป็นอิสระ ภายใต้การควบคุมมาตรฐานที่เข้มงวดในฟาร์มที่ได้รับการรับรอง HACCP นอกจากนี้ เรายังใช้เครื่องปรุงรสชาติที่มีคุณภาพสูง และบรรจุในบรรจุภัณฑ์ที่เป็นมิตรต่อสิ่งแวดล้อมอีกด้วย