The mere mention of bacon is enough to make many people salivate. After all, salt and fat (in moderation) are essential nutrients that our bodies need. In fact, many scientists agree that our craving for salty and fatty foods is an evolutionary trait – back when food was scarce, the more fat and salt the higher your survival rate. Learn more about bacon, cuts, curing and uses here.

แค่เอ่ยถึงชื่อเบคอนก็ทำให้หลาย ๆ คนน้ำลายสอกันแล้ว อย่างไรก็ดี เกลือและไขมัน (ในปริมาณที่พอเหมาะ) นั้นเป็นสารอาหารที่สำคัญที่ร่างกายเราต้องการ ทั้งนี้ นักวิทยาศาสตร์หลาย ๆ สำนักก็ต่างเห็นพ้องกันว่าความอยากรับประทานอาหารเค็ม ๆ มัน ๆ นั้นเป็นสัญญานเตือนว่าร่างกายกำลังขาดอาหาร การรับประทานไขมันและเกลือจะช่วยเพิ่มพลังงานให้ร่างกายทำงานได้ต่อไป.

Streaky bacon
Streaky bacon

The cut

The word ‘bacon’ means different things to different people. There are different variations of bacon cuts, curing and uses. If you’re in North America, bacon is likely a streaky, relatively thin cut of pork that’s cured and smoked. The cut comes from the pork belly, giving it those streaks and a high fat content. But if you are from the UK, bacon typically means a slightly thicker slice from the loin. This is a slightly leaner cut.

อย่างไรก็ดี คำว่า “เบคอน” ของแต่ละคนอาจไม่เหมือนกัน ถ้าคุณอยู่ในทวีปอเมริกาเหนือล่ะก็ เบคอนก็คือเนื้อหมูที่ผ่านการหมักเกลือ รมควัน แล้วตัดเป็นริ้วบาง ๆ โดยใช้เนื้อหมูสามชั้นส่วนท้องที่มีไขมันสูง แต่ถ้าคุณอยู่ฝั่งอังกฤษ เบคอนจะทำมาจากเนื้อหมูติดมันส่วนสะโพก หั่นเป็นชิ้นที่หนากว่า และมีปริมาณเนื้อหมูมากกว่าไขมัน.

Back bacon
Back bacon

Typical uses

Despite these differences, bacon is a much-loved food across the globe. It is a quintessential breakfast item, and, many would say, a core ingredient in a good burger. It can make or break a Caesar Salad, a Club Sandwich and, of course, its own sandwich, the BLT (Bacon, Lettuce & Tomato). Furthermore, it adds flavour and depth to soups and stews, and elevates a simple vegetable stir dry. We also like to use it in our Calves Liver recipe.

แม้จะมีความแตกต่างไปตามภูมิภาค แต่เบคอนก็เป็นอาหารที่โปรดปรานของคนจากเกือบทุกมุมโลก ไม่ว่าจะเป็นหนึ่งในส่วนประกอบที่สำคัญของอาหารเช้า เบอร์เกอร์ดี ๆ ซีซาร์สลัด คลับแซนด์วิช และที่ขาดไม่ได้คือใน BLT แซนด์วิช อันประกอบด้วยเบคอน ผักกาดแก้ว และมะเขือเทศที่ส่วนประกอบหลักนั่นเอง เบคอนยังเพิ่มรสชาติที่ล้ำลึกให้กับซุป สตูว์ หรือแม้กระทั่งผัดผักง่าย ๆ ให้หอมอร่อยยิ่งขึ้น นอกจากนี้ เรายังใช้เบคอนเพื่อเพิ่มรสชาติให้กับเมนูตับลูกวัวสไตล์ฝรั่งเศสของเราอีกด้วย.

Calves Liver, Bacon & Onion Gravy
Calves Liver, Bacon & Onion Gravy

The curing

Bacon is typically cured either by injecting or soaking in brine (wet curing) or by using salt (dry curing). At Sloane’s, all our bacons are dry-cured, with the exception of our newest bacon addition, the Raw Honey Bacon, which is brined with Let It Bee longan honey. Dry-curing does not dilute the flavour of the meat with added waters and results in a more flavoursome bacon. It doesn’t shrink as much when cooked. After curing, some of our bacons are smoked, like our Hot Smoked Bacon, while others are ‘green’ (unsmoked), like our Dry Cured Streaky Bacon.

เบคอนนั้นผลิตจากกรรมวิธีการนำเนื้อหมูติดมันไปหมักกับเกลือทั้งแบบน้ำ โดยการแช่หรือฉีดน้ำเกลือในเนื้อหมู และแบบแห้ง โดยการหมักเนื้อหมูกับเกลืออย่างเดียว ที่สโลนส์ เบคอนทุกชนิดของเราเป็นแบบหมักแห้ง ยกเว้น เบคอนน้ำผึ้งดิบ ซึ่งเป็นเบคอนชนิดใหม่ล่าสุดของเราที่ผ่านการหมักด้วยน้ำเกลือที่ผสมน้ำผึ้งเกสรดอกลำไยตรา Let It Bee การหมักแบบแห้งนั้นจะช่วยรักษาความเข้มข้นของรสชาติเนื้อหมู เทียบกับหมักแบบน้ำ แล้วยังช่วยเพิ่มรสชาติและไม่ทำให้เบคอนหดตัวเวลานำไปประกอบอาหารอีกด้วย หลังจากการหมักแล้วเรานำเบคอนบางส่วนไปรมควัน อย่างฮ็อทสโมคเบคอน และยังมีชนิดที่ไม่รมควันอย่างเบคอนสามชั้นแบบหมักแห้ง อีกด้วย