When it comes to the Christmas holidays, food traditions are vital to the celebrations in different countries around the world. The main Christmas meal can take place any time from Christmas Eve to the evening of Christmas Day itself.

เมื่อพูดถึงวันหยุดในช่วงฤดูหนาวนั้น อาหารดั้งเดิมจึงมีความสำคัญต่อการเฉลิมฉลองในประเทศต่าง ๆ ทั่วโลก และอาหารค่ำในวันคริสต์มาสนั้นเป็นมื้อที่ทุกบ้านขาดไม่ได้ การเฉลิมฉลองนั้นเริ่มต้นขึ้นตั้งแต่ตอนเย็นของวัน Christmas Eve จนยาวไปถึงวันคริสต์มาสกันเลยทีเดียว

The actual meal consumed varies in different parts of the world depending on regional cuisines and local traditions. Since the Christmas season soon upon us, here’s a quick tour on the different foods eaten around the world:

อาหารที่บริโภคนั้นจึงแตกต่างกันไปในส่วนต่าง ๆ ของโลกขึ้นอยู่กับภูมิภาคและประเพณีท้องถิ่นของประเทศนั้นๆ เทศกาลคริสต์มาสนั้นก็ใกล้เข้ามาถึงแล้ว เราจึงจะพาทุกท่านไปชมกันว่าในแต่ละประเทศในภูมิภาคยุโรปทานอะไรกัน

France
ประเทศฝรั่งเศส

The famous Bûche de Noël or Yuletide Log, despite it being a dessert dish, is the main star on the Christmas table in France. Though there are many varying recipes, the most traditional and common logs are ones that are made with sponge cake and chocolate icing. Above all, it is the decoration of this delicacy which is the most important aspect. In other words, the more real the log appears, the better!

Bûche de Noël หรือ Yule Log หรือที่คนไทยเรียกกันว่า “เค้กขอนไม้” นั้นถือเป็นขนมหวานที่คนฝรั่งเศสจะต้องรับประทานทุกปีในวันคริสต์มาส โดย Bûche de Noël ในยุคแรกนั้นจะทำด้วย Genoise เค้ก หรือสปอนจ์เค้กนำมาม้วนเหมือนเค้กโรลเป็นรูปขอนไม้ แต่งหน้าด้วยช็อกโกแลตและบัตเตอร์แต่งให้มีพื้นผิวแบบเปลือกไม้ ใช้ไข่ขาวทำเป็นรูปดอกเห็ด

 

Bûche de Noël
Bûche de Noël

UK
ประเทศอังกฤษ

The main Christmas meal in the United Kingdom is usually eaten in the afternoon of 25th December. The dinner typically consists of turkey, pheasant, duck or goose, served with stuffing, gravy, pigs in blankets and cranberry sauce or redcurrant jelly. Dessert in the UK is particularly interesting, with Christmas pudding usually served- a pudding traditionally made with thirteen different ingredients, including many types of fruit and spices. It is sometimes finished with a splash of brandy which is then set alight for dramatic effect. Other dessert dishes include minced pies and trifles.

อาหารค่ำวันคริสต์มาสในประเทศอังกฤษนั้น ผู้คนมักจะรับประทานในช่วงบ่ายของวันที่ 25 ธันวาคม อาหารเย็นโดยทั่วไปประกอบด้วยไก่งวง, ไก่ฟ้า, เป็ด หรือห่านเสิร์ฟพร้อมกับน้ำเกรวี่, Pigs in blankets และซอสแครนเบอร์รี่หรือเยลลี่ Redcurrant ของหวานที่เสิร์ฟมีความน่าสนใจเป็นพิเศษ โดยเฉพาะพุดดิ้งที่ทำจากวัตถุดิบถึง 13 ชนิดด้วยกัน รวมไปถึงผลไม้และเครื่องเทศที่หลากหลายชนิด หรือจะเป็นของหวานอื่นๆอย่างเช่น Minced pies และ trifles.

USA
ประเทศสหรัฐอเมริกา

Similar to the UK, the American Christmas dinner is British in origin, and largely revolves around having mashed potatoes, roasted root vegetables, a main stuffed fowl dish with gravy on the side. Depending on where in America, there is a slight variance to the dishes served.

ประเทศอังกฤษเป็นต้นกำเนิดของอาหารค่ำวันคริสต์มาสในประเทศสหรัฐอเมริกา ซึ่งส่วนใหญ่ก็จะประกอบไปด้วย มันบด, ผักย่าง, อาหารจานหลักเสิร์ฟพร้อมกับซอสเกรวี่ ซึ่งอาหารที่ทานกันในวันคริสต์มาสนั้นก็จะต่างกันออกไปตามรัฐและภูมิภาค

The Upper Midwest consists of dishes mainly from Scandinavian backgrounds, such as lutefisk or mashed turnip. In the Southern states, rice is often served instead of potatoes, and on the Gulf Coast, shrimp and other common seafood are more dominant.

ในภูมิภาค Midwest นั้นได้รับอิทธิพลมากจาก Scandinavian อาหารที่นิยมทานกันส่วนใหญ่ก็จะเป็น Lutefisk หรือ mashed turnip ในรัฐทางใต้มักเสิร์ฟข้าวแทนมันฝรั่ง หรือถ้าหากเป็นแนวตามชายฝั่งก็มักจะเสิร์ฟอาหารทะเล

 

Glazed-Ham
Sloane’s glazed ham

 

Germany
ประเทศเยอรมนี

In Germany, the primary Christmas dishes are a roast goose or roast carp, although suckling pig or duck may also be served. Typical side dishes include roast potatoes and various forms of cabbage such as kale, Brussels sprouts, and red cabbage. To learn more click here.

ในประเทศเยอรมนี เมนูที่นิยมทานกันในช่วงคริสต์มาสนั้น มักจะเป็นห่านย่างและปลาคาร์พย่าง และก็อาจมีการเสิร์ฟหมูหรือเป็ดด้วย ส่วนเครื่องเคียงนั้นมักจะเป็นมันฝรั่ง และกะหล่ำปลีรูปแบบต่าง ๆ เช่นคะน้า, กะหล่ำปลีม Brussels sprouts หรือกะหล่ำปลีแดง เรียนรู้เพิ่มเติมคลิกที่นี่

At Sloane’s
ที่สโลนส์

At Sloane’s, we provide a wide and diverse range of Christmas foods, from different types of hams, sausages and even an artisan cheese platter to satisfy all types of palettes. Otherwise, if you’re feeling festive, order a Christmas Hamper containing the essential foods for you or your loved ones! See our Festive products click here.

เราจัดจำหน่ายวัตถุดิบสำหรับช่วงเทศกาลคริสต์มาสที่หลากหลาย ตั้งแต่แฮมชนิดต่างๆ, ไส้กรอกหรือแม้แต่ Cheese platter เพื่อตอบสนองความต้องการของลูกค้า นอกจากนั้นเรายังจัดจำหน่าย Christmas Hamper ซึ่งประกอบไปด้วยวัตถุดิบที่จำเป็นสำหรับช่วงเทศกาลเพื่อคุณหรือคนที่คุณรัก! เลือกซื้อวัตถุดิบคุณภาพดีของเรา คลิกที่นี่
Sloane's Christmas Hamper
Sloane’s Christmas Hamper