Do you know the history of Beef Wellington? Was it really created to celebrate the Duke of Wellington, or it a mere fable?

รู้ประวัติของเนื้อเวลลิงตันหรือไม่? มันถูกคิดค้นขึ้นเพื่อเฉลิมฉลองชัยชนะของดยุกที่ 1 แห่งเวลลิงตันหรือเป็นมันเพียงแค่นิทาน?

According to legend, the Beef Wellington was created to celebrate the first Duke of Wellington, Arthur Wellesley. The Duke received is title after defeating Napoleon Bonaparte in the Battle of Waterloo. The dish is typically made with beef sirloin wrapped in a mushroom and/or foie gras mixture and sealed in flaky pastry. It features in restaurants from London to Lisbon, New York to Nagasaki.

ตามตำนานของเนื้อเวลลิงตัน มันถูกคิดค้นขึ้นเพื่อเฉลิมฉลองชัยชนะของดยุกที่ 1 (จอมพล อาร์เธอร์ เวลสลีย์) ท่านดยุกที่ได้รับชัยเหนือนโปเลียนแห่งฝรั่งเศสได้ในยุทธการที่วอเตอร์ลู เมนูเนื้อเวลลิงตันเป็นเมนูที่ทำจาก เนื้อสันนอกห่อฟัวกราส์และเห็ด แล้วห่อด้วยแป้งพาย อาหารจานนี้มีชื่อเสียงไปทั่วโลกเรียกได้ว่า ตั้งแต่ กรุงลอนดอนไปยังลิสบอน มหานครนิวยอร์คไปจนถึงนากาซากิเลยทีเดียว

 

Sloane's Beef Wellington ready to eat
Sloane’s Beef Wellington ready to eat

 

A Continental invention?

ทวีปใดเป็นต้นกำเนิด

However, wrapping meat in pastry was a concept long before The Battle of Waterloo. In fact, the English has a long tradition of wrapping meat in pastry. For example, evidence suggests that pasties like the Cornish pasty has been around since the 14th century. In addition, Beef Wellington may simply have been a rendition of the French filet de bœuf en croûte.

อย่างไรก็ตามแนวคิดการห่อเนื้อนั้นมีมายาวนานก่อนยุทธการวอเตอร์ลู ชาวอังกฤษได้คิดค้นการห่อเนื้อเริ่มตั้งแต่สมัยศตวรรษที่ 14  โดยสมัยนั้นได้มีอาหารในรูปแบบของ ขนมปังยัดไส้รูปไข่ซึ่งมีไส้ที่ทำจากเนื้อและผัก (Cornish pasty) หรือภาษาฝรั่งเศสที่เรียกว่า filet de bœuf en croûte

 

Our Beef Wellington comes assembled ready to cook
Our Beef Wellington comes assembled ready to cook

 

Or was it American?

หรือจะเป็นทวีปอเมริกา

Similarly, according to The Telegraph, all mentions of Beef Wellington in the early days were American. The Los Angeles Times, for example, published a recipe for “fillet of beef, a la Wellington” in 1903. In 1939, the dish appeared in a guide to eating out in New York. Many online sources also point to the fact that the dish appeared in American chef Julia Child’s influential Mastering the Art of French Cooking from 1961. Even the White House liked the dish so much they included in The White House Cookbook  from 1968.

นอกจากนั้น The Telegraph ได้อ้างอิงว่า เนื้อเวลลิงตันมีต้นกำเนิดมาจากชาวอเมริกัน ดังที่ปรากฎใน The Los Angeles Times ปี 1903 มีการบอกถึงสูตรและวิธีการทำ “fillet of beef, a la Wellington” ในปี 1939 เมนูนี้ได้ถูกปรากฏในคู่มือการทานอาหารนอกบ้านในนครนิวยอร์ค แหล่งข้อมูลออนไลน์หลากหลายแห่งชี้ในเห็นถึงความจริงว่าอาหารจานนี้ถูกคิดค้นโดยเชฟชาวอเมริกัน Julia Child ผู้มีความรู้และความสามารถในการทำอาหารฝรั่งเศส ไม่เพียงเท่านั้น เนื้อเวลลิงตันยังได้ถูกบันทึกลงในตำราการทำอาหารของทำเนียบขาวในปี 1968

 

Our Beef Wellington comes assembled and ready to cook.
After 30 minutes it’s ready to eat

 

Sloane’s Beef Wellington

Regardless of the history of Beef Wellington, there is no doubt that it’s loved the world over. At Sloane’s, we make ours with a nice cut of Thai Angus beef fillet. Then we cover the beef in a mushroom duxelle and wrap in Maison Jean Philippe puff pastry. It arrives to your door uncooked, so all you have to do is pop it in the oven for 30 minutes. The Beef Wellington comes with a pot of beef jus. To order, click here. Dinner has never been this easy.

จากความเป็นมาของเนื้อเวลลิงตันข้างต้น ไม่ต้องสงสัยเลยว่าอาหารจานนี้เป็นที่ถูกปากของคนทั้งโลก ที่สโลนส์ บีฟ เวลลิงตัน ใช้สเต็กฟิเลเนื้อไทยแองกัสบ่ม 28 วันมาซูวีและเคลือบด้วยเห็ดสับผัดเนย และห่อด้วยแป้งพัฟ Maison Jean Philippe เราเอาใจคนรักเนื้อถึงประตูหน้าบ้าน ด้วยเมนูอาหารเย็นที่แสนจะง่ายดายอย่าง Beef Wellington เสิร์ฟพร้อมกับซอสไวน์แดง สิ่งเดียวที่คุณต้องทำ คือนำเนื้อของเราเข้าเตาอบเป็นเวลา 30 นาที   สนใจสั่งซื้อ คลิก here