What are food preservatives?
สารกันบูด คืออะไร

When it comes to food preservation, two main types of preservation methods are common: chemical and physical.
ปัจจุบันนี้เมื่อพูดถึงการถนอมอาหารเราสามารถแบ่งออกได้เป็น 2 ประเภทหลักๆ คือ การถนอมอาหารแบบโบราณและการถนอมโดยการใช้สารเคมีเข้าช่วย

Chemical food preservation refers to a type of substance or chemical that is added to food products to significantly increase their shelf life. Preservatives do this by preventing the natural decay or unwanted chemical decomposition of food.

สารกันบูดนั้นจัดอยู่ในหมวดหมู่ ‘สารเคมี’  ที่ใช้สำหรับการถนอมอาหารหรือยืดอายุอาหารทำให้สามารถเก็บถนอมอาหารให้ได้นานขึ้น สารนี้ทำหน้าที่ออกฤทธิ์ยับยั้งการเจริญเติบโตของจุลินทรีย์หรือทำลายจุลินทรีย์ชนิดต่างๆที่เป็นสาเหตุทำให้อาหารบูดเน่า

There are two major factors that cause food to go bad: microbes and oxidation. Thus, most preservatives are in the form of antimicrobial preservatives or antioxidants.

การบูดเน่าของอาหารส่วนใหญ่เกิดจากการเติบโตของจุลินทรีย์ชนิดต่างๆและปฏิกิริยาออกซิเดชั่น ดังนั้นสารกันบูดส่วนใหญ่จึงมาในรูปแบบของ ยาต้านจุลชีพหรือสารต้านอนุมูลอิสระนั่นเอง

 

 Tag People Our range of sauces, condiments and pickles are all made in Thailand using less sugar than commercial brands and none of the preservatives.
Our range of sauces, condiments and pickles are all made in Thailand using less sugar than commercial brands and none of the preservatives.

 

Physical food preservation
การถนอมอาหารแบบโบราณ

Physical food preservation on the other hand, involves various processes such as refrigeration, dehydration, freeze-drying, salting, curing and smoking. These methods of physical food preservation can be dated back to as early as 1200 B.C.

ในทางตรงกันข้ามการถนอมอาหารทางกายภาพนั้นเกี่ยวข้องกับกระบวนการต่าง ๆ เช่นการแช่แข็ง การอบแห้ง การทำให้แห้งการแช่แข็ง การบ่ม และการรมควัน วิธีการถนอมอาหารทางกายภาพเหล่านี้สามารถย้อนกลับไปตั้งแต่ปี 1200

Refrigeration slows down the growth of and reproduction of microorganisms that cause spoilage. This is by far the most popular method of food storage and preservation in the current world.

การเก็บอาหารในตู้เย็นช่วยชะลอการเจริญเติบโตและการสืบพันธุ์ของจุลินทรีย์ที่ทำให้เกิดการเน่าเสีย นี่เป็นวิธีการเก็บรักษาอาหารที่ได้รับความนิยมมากที่สุดในปัจจุบัน

Dehydration refers to the drying of food, and inhibiting the growth of bacteria, yeast, and mould through the removal of water.

การทำแห้ง หรือการดึงน้ำออก อาจเรียกว่า drying การทำแห้งเป็นวิธีการถนอมอาหารที่นิยมใช้มานาน โดยลดความชื้นองอาหารด้วยการระเหยน้ำ ด้วยการอบแห้ง การทอด หรือการระเหิดน้ำส่วนใหญ่ในอาหารออก

Freeze-drying is a combination of cooling and dehydration. It provides a safe, large-volume, long-term storage option.

การทำแห้งแบบแช่เยือกแข็ง หมายถึงการทำแห้งด้วยการการแช่เยือกแข็งให้น้ำเปลี่ยนสถานะเป็นผลึกน้ำแข็งก่อน แล้วจึงลดความดันเพื่อให้ผลึกน้ำแข็งระเหิด เป็นไอ ด้วยการลด ความดันให้ต่ำกว่าบรรยากาศขณะควบคุมให้อุณหภูมิต่ำ

Salting, curing and smoking are techniques that can preserve food naturally as smoke deposits a healthy number of pyrolysis products onto the food, while salt accelerates the removal of water via osmosis. This is one method of physical preservation that can be found at Sloane’s.

การหมักเกลือหรือการรมควัน จะเกิดการออสโมซิส เนื่องจากความเข้มข้นที่แตกต่างกันระหว่างเกลือที่ใช้หมัก และภายชิ้นอาหารที่ใช้เป็นวัตถุดิบ ทำให้น้ำในวัตถุดิบจะเคลื่อนออกมาภายนอก ในขณะที่เกลือส่วนผสมหรือเครื่องปรุง เคลื่อนที่เข้าไปในวัตถุดิบ มีผลทำให้อาหารมีความชื้น และนี่เป็นอีกวิธีนึงของการถนอมอาหารที่สามารถพบได้ในวัตถุดิบของสโลนส์

 

Dry-cured Back Bacon
Dry-cured Back Bacon

 

Are preservatives bad for you?
สารกันบูดอันตรายกับเราหรือไม่

Common antimicrobial preservatives include sorbates (common for cheese and wine), benzoates (used in acidic foods like jams or pickles), and nitrates (used in meats).

สารกันบูดทั่วไป ได้แก่ ซอร์เบต (สำหรับชีสและไวน์), เบนโซเอต (ใช้ในอาหารที่เป็นกรดเช่นในแยมหรือผักดอง), ไนเตรต (ใช้ในเนื้อสัตว์)

The effects of food preservatives may vary, depending on age and health. There have been several documented reports regarding the side effects of food preservatives:

ผลกระทบของสารกันบูดอาหารอาจแตกต่างกันไปขึ้นอยู่กับอายุและสุขภาพของบุคคลนั้นๆ มีรายงานหลายฉบับเกี่ยวกับผลข้างเคียงของสารกันบูด:

Sulfites may have side effects in the form of headaches, palpitations, allergies, and, some suspect, even cancer.

ซัลไฟต์อาจมีผลข้างเคียงทำให้เกิดอาการปวดหัวใจสั่น ภูมิแพ้ หรือแม้กระทั่งมะเร็ง

Benzoates have been suspected to cause allergies, asthma and skin rashes.

Nitrates and nitrites are additives that are used as curing agents in meat products. It gets converted into nitrous acid when consumed and is suspected of causing stomach cancer.

ไนเตรตและไนไตรต์เป็นสารเติมแต่งที่ใช้เป็นสารบ่มในการผลิตภัณฑ์เนื้อสัตว์ มันจะถูกเปลี่ยนเป็นกรดไนตรัสเมื่อบริโภคและอาจจะเป็นสาเหตุของการเกิดมะเร็งกระเพาะอาหาร

 

Spicy Rub
Spicy Rub

At Sloane’s
ที่สโลนส์

At Sloane’s, we strive to give customers the best quality of food that one can buy. We do not use any food preservatives or additives in any of our meats or condiments.

ที่สโลนส์เรามุ่งมั่นมอบคุณภาพอาหารที่ดีที่สุดที่ลูกค้าสามารถซื้อได้ ลูกค้าทุกท่านสามารถมั่นใจได้ว่าเราไม่ใช้สารกันบูดหรือวัตถุเจือปนอาหารในเนื้อสัตว์หรือเครื่องปรุงรสใด ๆ ของเรา

With the right handling, storage and cooking preparation methods, our team of experts ensure that such additives and preservatives are unnecessary.

ด้วยวิธีการจัดการการเก็บรักษาและเตรียมอาหารที่ถูกต้องทีมผู้เชี่ยวชาญของเราจึงมั่นใจได้ว่าสารเติมแต่งและวัตถุกันเสียนั้นไม่มีความจำเป็น

We believe that our freshly prepared food should be consumed in its natural state, without the presence of harmful chemicals or substances. To see our products, click here.

เราเชื่อว่าวัตถุดิบของเราควรบริโภคในสภาพที่สดและใหม่ โดยไม่ต้องมีสารเคมีหรือสารที่เป็นอันตรายเจือปน เลือกซื้อสินค้าของเราคลิก ที่นี่