When you think about food in Thailand, the first few things that come to mind would probably be street food, seafood or tropical fruits. But did you know that you can get high-quality artisan cheeses in Thailand too? In fact, there is currently a growing number of artisanal cheese producers in Thailand who make high-quality cheese using high-quality milk from local farms. Go to any supermarket and you will find a growing cheese selection. However, most of the cheese comes from overseas. ฺ

เมื่อนึกถึงอาหารในประเทศไทยสิ่งแรกที่นึกถึงอาจเป็นอาหารสตรีทฟู้ด, อาหารทะเลหรือผลไม้เมืองร้อน แต่ทราบหรือไม่ว่านอกจากสิ่งเหล่านี้ที่เรากล่าวไปเมื่อสักครู่นั้น ตอนนี้เราสามารถหาซื้อชีสคุณภาพดีได้ในประเทศไทยเช่นกันและอีกทั้งยังมีผู้ประกอบการหลายเจ้าที่เป็นผู้ผลิตชีสในประเทศไทยโดยใช้วัตถุดิบคุณภาพดีที่มาจากฟาร์มท้องถิ่นของพวกเขาอีกด้วย จะเห็นได้ว่าในซุปเปอร์มาเก็ต มีชีสมากมายหลายแบบให้ผู้บริโภคสามารถเลือกซื้อได้มากยิ่งขึ้น อย่างไรก็ตามชีสส่วนใหญ่เหล่านั้นยังถูกนำเข้ามาจากต่างประเทศ

At Sloane’s
ที่สโลนส์

We are lucky and proud to work with some of Thailand’s best cheese makers who produce a wide range of cheeses with high-quality milk from free-range animals. Hence, we’re dedicating this week to local, artisan cheese.

เราโชคดีและภูมิใจที่ได้ร่วมงานกับผู้ผลิตชีสที่ดีที่สุดของประเทศไทยซึ่งพวกเขาเลือกใช้วัตถุดิบคุณภาพดีไม่ว่าจะเป็น นมคุณภาพสูงจากสัตว์ที่ถูกเลี้ยงปล่อยอิสระ

We work closely with a selection of Thai artisan cheese makers all making high-quality small-batch items here in Thailand. We only work with suppliers that follow the same principles as we do when it comes to animal welfare and quality produce. To see our range, click here.

เราทำงานอย่างใกล้ชิดกับนักผลิตชีสฝีมือดีของไทย ซึ่งผลิตชีสคุณภาพสูงในปริมาณที่ไม่มากนัก ชีสของเรามีทั้งชีสนมแพะ บลูชีสจากเชียงราย บรีและคาม็องแบร์ต จากนครสวรรค์ รวมถึง ชลบุรีวินเทจเชดด้าชีส ที่เราคัดสรรมาอย่างดีเพื่อให้ได้ชีสบอร์ดที่สมบูรณ์แบบ เลือกซื้อชีสคุณภาพดีของเราคลิกที่นี่

 

Chiang Rai Blue
Chiang Rai Blue

 

Chiang Rai Cheese
เชียงรายชีส

We have been working with Chiang Rai Cheese for six years now. Their cheeses are produced from milk using dairy cattle and goats raised and cared for by local farmers all within the northern province of Chiang Rai.

ที่สโลนส์ เราทำงานร่วมกับเชียงรายชีสมาเป็นระยะเวลากว่าเวลาหกปีแล้ว ชีสของพวกเขาผลิตจากนมของโคและแพะที่ได้รับการดูแลโดยเกษตรกรในจังหวัดเชียงราย ภาคเหนือของประเทศไทย ซึ่งถือได้ว่าเชียงรายชีสนั้นเป็นบริษัทที่ผลิตชีสโดยใช้วัตถุดิบจากฟาร์มท้องถิ่น

The fresh milk is delivered every morning from over 70 small farms across Chiang Rai to the local co-operative. It’s then tested for quality, bottled and sent to schools across the district. They supply 40,000 school children every day. Any spare milk gets bought by Chiang Rai Cheese for their products.

นมสดๆจากฟาร์มท้องถิ่นไม่ต่ำกว่า 70 ฟาร์มถูกส่งตรงไปยังสหกรณ์ในทุกๆตอนเช้า หลังจากนั้นนมจะผ่านกระบวนการตรวจสอบคุณภาพ ถูกนำใส่ขวดเพื่อส่งไปยังโรงเรียนต่างๆในชุมชนนั้นๆ นมถูกส่งไปยังโรงเรียน 40,000 โรงเรียนในทุกๆวันและถ้าหากมีนมเหลือทางเชียงรายชีสก็จะซื้อมาเพื่อเป็นวัตถุดิบในการทำชีสของพวกเขานั่นเอง

The local farmers, all members of Chiang rai Dairy Co-operative, have gone through intensive training.  Regular technical updates help to keep them informed of the most modern farming methods available allowing them to keep their facilities ethical and clean.

เกษตรกรท้องถิ่นที่เป็นสมาชิกของโคนมเชียงรายนั้น ทุกคนต้องผ่านการฝึกอบรมอย่างเข้มข้นเพื่อที่จะได้เรียนรู้เทคนิคและวิธีการทำฟาร์มที่ทันสมัย ถูกต้อง สะอาดและมีจริยธรรม

They only accept the highest quality of milk which gives the cheeses a unique and distinctive taste not available elsewhere.

พวกเขารับซื้อแต่เฉพาะนมที่มีคุณภาพสูงสุดเท่านั้นนั่นทำให้ชีสของเรามีรสชาติที่เป็นเอกลักษณ์และโดดเด่นแตกต่างจากที่อื่น

 

Munsterland
Munsterland

 

Heaven On Cheese

After a career as a chef working across the world, Chef Reinhard settled in Nakon Sawan and spends his spare time making artisan dairy products with his wife. Using only fresh, raw cow’s milk from local farms and traditional methods, their products are rich and flavorsome and will rival any of the import found in Thai supermarkets.

หลังจากที่เชฟ Reinhard ประสบความสำเร็จจากการเป็นเชฟในประเทศต่างๆทั่วโลก เขาก็ได้ย้ายมาอยู่ที่จังหวัดนครสวรรค์กับภรรยาและได้ใช้เวลาว่างของเขาในการทำชีส พวกเขาผลิตชีสจากวัตถุดิบที่สดใหม่เท่านั้น นมที่ใช้เป็นนมได้มาจากเกษตรกรโคนมท้องถิ่นและพวกเขาใช้วิธีการผลิตดั้งเดิมในการผลิตชีส ซึ่งรสชาติของชีสของพวกเขานั้นเทียบเท่าได้กับชีสนำเข้าที่วางขายอยู่ตามซุปเปอร์มาเก็ตเลยทีเดียว

Heath Farm 

Heath Farm is a small artisan producer who cares about quality. With a small dedicated team making small batches, they focus on producing the best cheese possible.
All their products are carefully nurtured through the aging process until they’re ready to be sold. They check each individual wheel before it goes out.

Heath Farm เป็นผู้ผลิตชีสรายเล็กที่ใส่ใจในเรื่องคุณภาพ เนื่องด้วยทีมงานที่มีคนข้างน้อยทำให้พวกเขาผลิตชีสออกมาได้ในจำนวนจำกัด พวกเขามุ่งเน้นไปที่การผลิตชีสที่ดีที่สุด ชีสของพวกเขาทั้งหมดนั้นได้รับการดูแลเป็นอย่างดี ไม่ว่าจะเป็นวิธีการทำไปจนถึงการบ่มชีสเพื่อให้พร้อมต่อการส่งขาย พวกเขาจะตรวจเช็คคุณภาพชีสของพวกเขาอย่างดีก่อนที่จะส่งขาย

 

Artisan Cheese Platter
Artisan Cheese Platter